To be beautiful means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.

– Thich Nhat Hahn

Mindfulness

Wat is mindfulness. Het is een term die zich niet zo makkelijk laat vertalen. Alleen ‘aandachtig zijn’ is een te ‘strenge’ vertaling omdat mildheid een belangrijke component van mindfulness is. Mindfulness is een bewuste manier van omgaan met wat op ons af komt. Met een milde, open aandacht ‘zijn’ met wat er is.

In het kort gezegd leer je in de mindfulnesstraining:

  • te stoppen. Systematisch stil staan of onderbreken waar je mee bezig bent (of in gevangen zit)

  • mild en aandachtig te zijn zonder iets te willen veranderen. De tijd nemen om vertrouwd raken met wat je opmerkt.
  • en bewust te reageren. Het midden vinden tussen overspoeld raken en negeren / wegduwen

Mindfulness & stressklachten

Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude meditatietechnieken uit het boeddhisme . Op verschillende plaatsen in de wereld zijn deze oefeningen toepasbaar gemaakt voor westerse mensen. Mindfulness is verbazend helder, nuchter en aards. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de achtweekse MBSR (mindfulness based stress reduction) training een duurzaam positief effect heeft op stress gerelateerde klachten. Mindfulness geeft je handvatten om op een andere manier met stress om te gaan.

Mindfulnessoefeningen zijn eenvoudig maar niet gemakkelijk. Iedereen kan het leren maar het vraagt wel toewijding. Eenzelfde soort toewijding die nodig is bij lichamelijk oefeningen die je, misschien blijvend, moet doen als je bijvoorbeeld rugklachten hebt of andere fysieke problemen. Toewijding aan je eigen gezondheid en welzijn. Het fijne van mindfulness is dat je de oefeningen niet goed of fout kunt doen. Je hoeft ze alleen maar te doen. Feitelijk is het een onderdeel van mindfulness om oordelen over goed of fout los te laten.

Door mindfulness te oefenen word je vrienden met jezelf en raak je vertrouwd met je eigen reacties. Dit komt met name in stressvolle situaties van pas omdat je dan niet in automatische, vaak niet behulpzame, reacties schiet.

Agenda